Ontvouwen 1

De oefening 'Ontvouwen 1' is een Wholistische bewegingsoefening waarbij je bewegingen maakt die 'vanuit jouw systeem komen'.
Deze oefening helpt je zo om in contact te komen met de wijsheid van jouw eigen systeem. Zelfbeperking wordt door deze oefening opgelost, je ontvouwt je dus letterlijk.

Er zijn bij deze oefening geen vaste, voorgeschreven bewegingen. Je volgt de impulsen die vanuit je systeem komen, zonder te begrijpen waarom je deze bewegingen maakt.
Door de energetische werking die de oefening 'Ontvouwen 1' heeft, zullen deze bewegingen een heel gericht effect hebben. Je zult daardoor exact die bewegingen maken die jouw systeem op dat moment nodig heeft.

'Ontvouwen 1' heeft, net als Basisoefening 1, een duidelijke structuur en opbouw, met een aantal vaste 'onderdelen'. De oefening eindigt met een bijzonder onderdeel dat het gevoel geeft verfrist te worden door zuiver water in je systeem.

De werking van de oefening 'Ontvouwen 1' wordt ontleend aan een speciale impuls die je tijdens een Introductiedag voor de oefening 'Ontvouwen 1' ontvangt.
Net als Basisoefening 1 heeft 'Ontvouwen 1' daardoor ook een transmuterende werking.


De werking van 'Ontvouwen 1'  

De oefening 'Ontvouwen 1' werkt sterk aardend en maakt onverwerkte gevoelens in je systeem los die tussen jou en helemaal jezelf zijn in staan. Door deze gevoelens te doorvoelen, lossen ze als het ware op.


Je systeem 'volgen'

In de bewegingen die je in 'Ontvouwen 1' maakt, volg je de impulsen van jouw systeem.
De bewegingen komen dus vanuit je systeem en je volgt jezelf daarin, zonder te weten waarom je deze bewegingen maakt.

Door je systeem te 'volgen' en jezelf niet te forceren, luister je werkelijk naar jezelf. Je leert jezelf daardoor uit te drukken zoals je bent.
Door deze diepere verbinding met jezelf, de verbinding met wie je werkelijk bent, kun je ook beter aarden.


Van zelfbeperking naar overgave aan je systeem

De oefening 'Ontvouwen 1' helpt je om patronen te doorbreken die te maken hebben met zelfbeperking.

Tijdens het ‘samenvouwen’, waarin je jezelf gedurende een paar seconden stevig vasthoudt en daardoor ook 'tegenhoudt', word je je er bewust van in hoeverre je jezelf beperkt, en welk effect dat heeft op het stromen van je energie.

Tijdens het 'ontvouwen' maak je contact met jouw pure energie, ervaar je hoe het voelt als je je energie vrij laat stromen. Je kunt zo stap voor stap je angst loslaten voor overgave aan je systeem, overgave aan de energie van de Aarde, overgave aan het leven.

Je leert daardoor te vertrouwen op de wijsheid van je systeem en haar zelfherstellend vermogen.

Door jouw systeem te volgen in de bewegingen die je maakt en jezelf over te geven aan de impulsen van je systeem, ervaar je hoe weldadig het voelt als je jezelf niet beperkt en tegenhoudt. Als je het ‘regime’ van het denken en de angst loslaat.

De oefening ‘Ontvouwen 1’ staat dus voor overgave aan de wijsheid van je systeem, de wijsheid van je lichaam, de wijsheid van het onbewuste.


Subtiele energiestromen

De Wholistische bewegingsoefening ‘Ontvouwen’ werkt op de subtiele energiestromen in je lichaam. De energiestromen op dit subtiele niveau kunnen beter stromen als je jouw eigen systeem meer 'volgt', als je zoveel mogelijk 'meegaat' met jouw systeem.

Tijdens de oefening ontvouwen voel je de subtiele energiestromen in en rond je lichaam.
Na de oefening 'Ontvouwen 1' kun je een weldadig gevoel in je lichaam ervaren, omdat je de subtiele energieën in je lichaam beter kunt voelen stromen.

De oefening 'Ontvouwen 1' werkt daardoor als een vorm van kosmische dag Feng Shui van het lichaam.


Hemel en Aarde

Door de oefening 'Ontvouwen 1' overbrug je Hemel en Aarde in jezelf.
Je voelt de subtiele energieën in en rond je lichaam, terwijl je volledig geaard bent, in contact met de ‘zwaarte’ en aanwezigheid van je lichaam.

Je slaat daardoor innerlijk een brug tussen de zwaarte van materie en je lichaam enerzijds en de subtiele energiewereld anderzijds.


Diepere verbinding met jezelf en de Aarde

De oefening ‘Ontvouwen 1’ verbindt je dieper met je lichaam en dieper met de Aarde.
Als je je dieper verbindt met je lichaam en met de Aarde, verbind je je ook dieper met jezelf en jouw leven op Aarde.


Je gevoelens gemakkelijker verwerken 

Je kunt gevoelens gemakkelijker verwerken als je goed verbonden bent met jezelf en met de Aarde.
Als je je diep met de Aarde verbindt terwijl je een onverwerkt gevoel doorvoelt, dan verwerk je het gevoel sneller en op een meer geaarde, rustige manier, dus vanuit een diepere rust in je systeem.
Het gevoel lost dan veel sneller op. De intensiteit van het onverwerkte gevoel neemt zelfs meteen wat af op het moment dat je jezelf dieper aardt.


Het leven aangaan

Een diepe verbinding met de Aarde en daardoor ook met jouw eigen systeem is één van de basisvoorwaarden om het leven zo goed mogelijk aan te kunnen gaan.
Als je je dieper met jezelf en de Aarde verbindt, heeft dit dus een positief effect op de wijze waarop je het leven aangaat.


Schoner

Tijdens de oefening 'Ontvouwen 1' beweegt je lichaam vanzelf op een wijze waardoor spanningen losgelaten kunnen worden.
Door deze bewegingen wordt je lichaam steeds schoner, omdat er op energieniveau 'vuilstoffen' losgelaten worden.

Energetische vuilstoffen ontstaan tijdens elk proces. Ze ontstaan tijdens dit leven, maar je neemt ze ook mee uit vorige levens.

Het is vergelijkbaar met een auto. Door het gebruik van de auto komen er vuilstoffen in de motor. Als je de motor de andere kant op draait, komen die vuilstoffen vervolgens los.

Door de specifieke bewegingen tijdens de oefening 'Ontvouwen 1', waarbij je volgt wat je systeem je aangeeft, komen de energetische vuilstoffen in je systeem los. Je lichaam geeft je exact aan hoe je moet bewegen. Je hoeft je lichaam alleen maar te volgen.


Praktische tips en informatie 

Hieronder vind je praktische tips en informatie over 'Ontvouwen 1'


Altijd na Basisoefening 1 

Als je de oefening 'Ontvouwen 1' wilt doen, is het belangrijk dat je eerder op de dag al een keer Basisoefening 1 hebt gedaan. 
Hoeveel eerder maakt daarbij niet uit. Je kunt de oefening ‘Ontvouwen 1' direct na Basisoefening 1 doen of een aantal uren later.

Heb je Basisoefening 1 die dag nog niet gedaan, en heb je geen tijd om zowel de standaard versie van Basisoefening 1 te doen als de oefening 'Ontvouwen 1', dan kun je de korte versie van Basisoefening 1 doen, en aansluitend de oefening ‘Ontvouwen 1’.


Tijdsduur 

Oefening ‘Ontvouwen 1’ kun je in 25 - 30 minuten doen. Je mag er ook langer over doen.


Tijdstip

Je mag de oefening 'Ontvouwen 1' op elk gewenst tijdstip doen, dus ook vlak voor het slapen gaan.


Ontvouwen 2 

De oefening 'Ontvouwen 1' is de eerste in een serie Wholistische bewegingsoefeningen waarbij je bewegingen maakt die 'vanuit jouw systeem komen'.
De volgende oefening in deze serie is 'Ontvouwen 2', die enige tijd na 'Ontvouwen 1' geïntroduceerd zal worden.

Je bent toe aan 'Ontvouwen 2' zodra je de oefening 'Ontvouwen 1' ten minste 182 keer gedaan hebt.
Je hoeft de oefening 'Ontvouwen 1' daarvoor niet elke dag te doen. Het gaat er alleen om dat je de oefening in totaal minimaal 182 keer hebt gedaan. Dit aantal komt overeen met de helft van het aantal dagen van een jaar (= 182,5, afgerond op 182).

Vanzelfsprekend hoef je niet meteen over te stappen op 'Ontvouwen 2' zodra je 'Ontvouwen 1' 182 keer hebt gedaan. Je kunt daar net zo lang mee wachten als je wilt.

 

Voor wie

'Ontvouwen 1' is geschikt voor iedereen die graag in contact met zijn of haar gevoel en systeem beweegt.
De oefening is ook geschikt voor ouderen, mensen die zichzelf niet sportief vinden en mensen met een fysieke handicap.

Je bent toe aan 'Ontvouwen 1' zodra je Basisoefening 1 goed beheerst.


Introductiedag 

Om ‘Ontvouwen 1’ te kunnen leren, neem je deel aan een speciale Introductiedag voor ‘Ontvouwen 1’. Tijdens deze introductiedag ontvang je uitgebreide instructies om te leren echt in contact met jouw systeem te bewegen. Daarnaast leer je de opbouw en de speciale onderdelen van 'Ontvouwen 1'.

Je ontvangt tijdens deze Introductiedag ook de speciale impuls voor ‘Ontvouwen 1’. Door deze impuls krijgt de oefening voor jou haar bijzondere energetische uitwerking.

Na de Introductiedag
Bas en Maria sturen jou na de Introductiedag alle informatie die je nodig hebt om thuis zelfstandig te kunnen oefenen.


Aanmelding Introductiedag 'Ontvouwen 1'

In de tekst Introductiedag 'Ontvouwen 1' vind je alle informatie over (de aanmelding voor) deze speciale Introductiedag.


Onderdrukte gevoelens oplossen

In het artikel Onderdrukte gevoelens oplossen worden de verschillende mogelijkheden besproken voor het oplossen, doorvoelen en verwerken van onderdrukte gevoelens.

Als je onverwerkte gevoelens niet verwerkt, dan bepaalt de wijze waarop je onverwerkte gevoelens onbewust onderdrukt hebt, hoe ze zo ‘losgemaakt’ kunnen worden dat ze weer verwerkbaar zijn.
Lees meer: Onderdrukte gevoelens oplossen