Is onthechting voldoende?

Gechreven door Wouter en Hansje Koert
 

Het loslaten van alle karmische structuren geeft het lichaam-geest complex de mogelijkheid op een ontspannen manier het leven te leven, zoals het in de kosmische dag bedoeld is.

Deze patronen en ook karmische structuren uit de grote dieptes van ons wezen hadden blijkbaar nog invloed op ons leven. Nu we die grotendeels hebben losgelaten, kunnen we langer in stilte en in liefde blijven.

Advaita

Wij voelden ons al heel lang aangetrokken tot ‘het pad van’ Advaita.

Bij mij begon het vanaf 1978 via de school van praktische filosofie en later toen ik in 1992 Hansje ontmoette, kwam ik in contact met de advaita leraar Alexander Smit en andere leraren.

Hansje was in 1985 in contact gekomen met Rama Polderman en na een jaar begon zij de Satsangs van Alexander Smit te volgen.

Loslaten lichaam-geest complex identificatie

Het voelde heel goed om tot besef te komen, dat je je niet hoeft te identificeren met je lichaam-geest complex, en allebei hebben we ervaringen gehad, dat we stilte waren, of onbeweeglijkheid, helderheid, opmerkzaamheid, openheid of liefde en die staat duurde dan soms wel een paar dagen en dan verdween hij weer.


We probeerden zo veel mogelijk in gewaarzijn te blijven, maar werden daar door bepaalde patronen weer uit getrokken en vonden ons dan weer terug in een of andere creatie.

Karma en verlichting

We verbaasden ons ook over het feit, dat bepaalde grote leraren, ernstig ziek werden, kanker kregen en daar aan dood gingen.

En de leraar Andrew Cohen zette bijvoorbeeld in één van zijn boeken uiteen dat hij vraagtekens zette bij de zuiverheid van het gedrag van bepaalde leraren, want hij stelde dat het gedrag van een leraar onberispelijk moest zijn.

Het bleek bij leraren, bij wie het egocentrum opgelost was in centrumloosheid en het licht van bewustzijn en de liefde ongehinderd konden doorschijnen, dat alleen onthechting niet voldoende was, omdat onthechting karmische structuren op lichamelijk of dieper liggend niveau niet oplost.

In de advaita traditie zei een leraar dan ook zo iets als:
 

  "Ach, dat karma gaat door zolang het doorgaat, dat zijn verschijnselen in bewustzijn, en daar heb ‘je’ niets mee te maken.”


"Het leven gaat gewoon zijn gang en misschien dat de scherpe kantjes er af gaan, maar in de verlichte staat wordt alles waargenomen als verschijnselen in bewustzijn en alles mag er in onvoorwaardelijke liefde zijn."

Wholism Project

Nu hebben wij in september 2009 kennis gemaakt met het Wholism Project.

Het fijne van dit project is dat de karmische patronen wel opgelost kunnen worden en volgens het Wholism Project komt dat, omdat het nu de kosmische dag is geworden, terwijl tijdens de kosmische nacht, dat blijkbaar over het algemeen niet mogelijk leek.

Voor ons is dit project een uitkomst gebleken en hebben we ons er helemaal aan overgegeven.
Als we moesten kiezen voor op vakantie gaan of de behandelingen en Verbindingen van dit project aan te gaan, was de keus voor ons heel gemakkelijk en kozen we dus voor het Wholism Project.

Langer in stilte en in liefde

We merken nu eindelijk, dat we door steeds minder patronen uit ons gewaarzijn worden getrokken en kunnen daardoor langer in stilte en in liefde blijven.

Daarbij voelen we ons enorm geholpen door de liefdevolle begeleiding van Bas en Maria, die de voortrekkersrol hebben in dit project en altijd klaar staan om iedereen die er om vraagt verder te helpen op dit pad van loslaten.

Ja, het is echt een pad van loslaten van patronen en ook karmische structuren, die blijkbaar uit de grote dieptes van ons wezen nog invloed op ons leven kunnen hebben. Dit loslaten van alle karmische structuren, die blijkbaar nodig waren in de kosmische nacht, geeft het lichaam-geest complex de mogelijkheid op een ontspannen manier het leven te leven, zoals het eigenlijk sinds de kosmische dag weer bedoeld is.


mei 2011